Codex Alimentarius
Η Πιστοποίηση με Codex Alimentarius μοριοδοτείται με:
- 100 Μόρια στην Κατάταξη Ξενοδοχείων (Προαιρετικό Κριτήριο 10.3.β), ενώ
- ΔΕΝ μοριοδοτείται στην Κατάταξη Επιπλωμένων Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων (Ε.Ε.Δ.Δ).
Η Εταιρεία μας μπορεί να αναλάβει την Προετοιμασία/Συμβουλευτική Υποστήριξη για την Ανάπτυξη και Εγκατάσταση ενός τέτοιου Συστήματος Codex Alimentarius, με σκοπό την απόκτηση του σχετικού Πιστοποιητικού.
Πρόκειται για μία Διεθνής Προδιαγραφή Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία βασίζεται στην Προληπτική Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων.
Σύμφωνα με τις Νομοθεσίες E.U 852/2004 και E.U 178/2002, κάθε Επιχείρηση η οποία Παράγει, Αποθηκεύει, Συσκευάζει, Διακινεί ή Εμπορεύεται Τρόφιμα, οφείλει να εφαρμόζει ολοκληρωμένο Σύστημα HACCP (του οποίου η Πιστοποίηση δεν αποτελεί Υποχρέωση).
Το Πρότυπο αυτό βασίζεται στις 7 αρχές του H.A.C.C.P
Α/Α Αρχή
1 Προσδιορισμός όλων των Πιθανών Κινδύνων
2 Προσδιορισμός των Διεργασιών που μπορούν να Ελεγχθούν ώστε να Εξαφανιστεί ή να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα εμφάνισης των Κινδύνων
3 Καθορισμός των Κρίσιμων Ορίων για τις ελεγχόμενες παραμέτρους σε κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου (C.C.P)
4 Εγκατάσταση Μηχανισμών Παρακολούθησης των C.C.P’s
5 Καθορισμός Διορθωτικών Ενεργειών Απόκλισης
6 Εγκατάσταση Συστήματος Τεκμηρίωσης και Αρχειοθέτησης
7 Εγκατάσταση Συστήματος Επαλήθευσης της Αποτελεσματικότητας του Συστήματος HACCP
Το Σύστημα HACCP είναι μία Συστηματική προσέγγιση, με την οποία αναγνωρίζεται, αξιολογείται και εκτιμάται η Πιθανότητα και η Σοβαρότητα των:
- Μικροβιολογικών Κινδύνων (παρουσία επικίνδυνων μικροοργανισμών)
- Χημικών Κινδύνων και (παρουσία υπολειμμάτων χημικών ουσιών)
- Φυσικών Κινδύνων (παρουσία ξένων σωμάτων)
οι οποίοι δύνανται να επηρεάσουν δυσμενώς την Ασφάλεια των Τροφίμων και των Ποτών.
Αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης ενός τέτοιου Συστήματος Διαχείρισης είναι οι Διαπιστευμένοι Φορείς Πιστοποίησης.
Τα οφέλη από την Εγκατάσταση του Codex Alimentarius είναι τα εξής:
- Συμβάλει στη δημιουργία εμπιστοσύνης στους πελάτες σχετικά με την ικανότητα διαχείρισης όλων των κινδύνων που σχετίζονται με την Ασφάλεια των τροφίμων.
- Συμβάλει στην πλήρη τήρηση της Νομοθεσίας τροφίμων.
- Αποτελεί ισχυρό όπλο Marketing, καθώς είναι Διεθνής Προδιαγραφή.
- Μειώνει δραματικά τον κίνδυνο επιβολής προστίμων λόγω μη τήρησης της Νομοθεσίας.
Τα στάδια του Έργου αποτυπώνονται στο παρακάτω διάγραμμα: