Codex Alimentarius

Codex Alimentarius

Η Πιστοποίηση με Codex Alimentarius μοριοδοτείται με:

  • 100 Μόρια στην Κατάταξη Ξενοδοχείων (Προαιρετικό Κριτήριο 10.3.β), ενώ
  • ΔΕΝ μοριοδοτείται στην Κατάταξη Επιπλωμένων Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων (Ε.Ε.Δ.Δ).

Η Εταιρεία μας μπορεί να αναλάβει την Προετοιμασία/Συμβουλευτική Υποστήριξη για την Ανάπτυξη και Εγκατάσταση ενός τέτοιου Συστήματος Codex Alimentarius, με σκοπό την απόκτηση του σχετικού Πιστοποιητικού.

Πρόκειται για μία Διεθνής Προδιαγραφή Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία βασίζεται στην Προληπτική Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων.

Σύμφωνα με τις Νομοθεσίες E.U 852/2004 και E.U 178/2002, κάθε Επιχείρηση η οποία Παράγει, Αποθηκεύει, Συσκευάζει, Διακινεί ή Εμπορεύεται Τρόφιμα, οφείλει να εφαρμόζει ολοκληρωμένο Σύστημα HACCP (του οποίου η Πιστοποίηση δεν αποτελεί Υποχρέωση).

Το Πρότυπο αυτό βασίζεται στις 7 αρχές του H.A.C.C.P

Α/ΑΑρχή
1Προσδιορισμός όλων των Πιθανών Κινδύνων
2Προσδιορισμός των Διεργασιών που μπορούν να Ελεγχθούν ώστε να Εξαφανιστεί ή να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα εμφάνισης των Κινδύνων
3Καθορισμός των Κρίσιμων Ορίων για τις ελεγχόμενες παραμέτρους σε κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου (C.C.P)
4Εγκατάσταση Μηχανισμών Παρακολούθησης των C.C.P’s
5Καθορισμός Διορθωτικών Ενεργειών Απόκλισης
6Εγκατάσταση Συστήματος Τεκμηρίωσης και Αρχειοθέτησης
7Εγκατάσταση Συστήματος Επαλήθευσης της Αποτελεσματικότητας του Συστήματος HACCP

Το Σύστημα HACCP είναι μία Συστηματική προσέγγιση, με την οποία αναγνωρίζεται, αξιολογείται και εκτιμάται η Πιθανότητα και η Σοβαρότητα των:

  • Μικροβιολογικών Κινδύνων (παρουσία επικίνδυνων μικροοργανισμών)
  • Χημικών Κινδύνων και (παρουσία υπολειμμάτων χημικών ουσιών)
  • Φυσικών Κινδύνων (παρουσία ξένων σωμάτων)

οι οποίοι δύνανται να επηρεάσουν δυσμενώς την Ασφάλεια των Τροφίμων και των Ποτών.

Αρμόδιες Αρχές Πιστοποίησης ενός τέτοιου Συστήματος Διαχείρισης είναι οι Διαπιστευμένοι Φορείς Πιστοποίησης.

Τα οφέλη από την Εγκατάσταση του Codex Alimentarius είναι τα εξής: 

  • Συμβάλει στη δημιουργία εμπιστοσύνης στους πελάτες σχετικά με την ικανότητα διαχείρισης όλων των κινδύνων που σχετίζονται με την Ασφάλεια των τροφίμων. 
  • Συμβάλει στην πλήρη τήρηση της Νομοθεσίας τροφίμων.
  • Αποτελεί ισχυρό όπλο Marketing, καθώς είναι Διεθνής Προδιαγραφή.
  • Μειώνει δραματικά τον κίνδυνο επιβολής προστίμων λόγω μη τήρησης της Νομοθεσίας.

Τα στάδια του Έργου αποτυπώνονται στο παρακάτω διάγραμμα:

Codex Alimentarius διάγραμμα
Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Πατήστε το παρακάτω Link για να μεταφερθείτε αυτόματα στην φόρμα Επικοινωνίας μαζί μας

error: Το υλικό της σελίδας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλούμε καλέστε στο 2103006929