Πιστοποίηση Ελληνικής Κουζίνας

Πιστοποίηση Ελληνικής Κουζίνας

Η Πιστοποίηση Ελληνικής Κουζίνας μοριοδοτείται με:

  • 200 Μόρια στην Κατάταξη Ξενοδοχείων (Προαιρετικό Κριτήριο 10.6), και με
  • ΔΕΝ μοριοδοτείται στην Κατάταξη Επιπλωμένων Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων (Ε.Ε.Δ.Δ).

Η Εταιρεία μας μπορεί να αναλάβει την Προετοιμασία/Συμβουλευτική Υποστήριξη Προετοιμασίας για την Πιστοποίηση Ελληνικής Κουζίνας (σε περίπτωση ανάθεσης), με υποστήριξη κατά την ημέρα Πιστοποίησης.

Το όργανο Ελέγχου  αποτελείται από 3 μέλη, 2 εκπροσώπους υπαλλήλους του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ(ΕΟΤ) και 1 εκπρόσωπο (σεφ, sous σεφ) της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (ΠΟΕΣΕ).

Η διαδικασία για τη διεξαγωγή των ελέγχων για τη χορήγηση του Σήματος Ποιότητας στις επιχειρήσεις, οι οποίες το επιθυμούν, είτε εκτός επιδοτήσεων είτε λόγω ένταξης σε πρόγραμμα επιδότησης, έχει ως εξής:

  • Ο έλεγχος για την διαπίστωση της πλήρωσης των κριτηρίων γίνεται από το πρωτοβάθμιο συλλογικό όργανο ελέγχου.
  • Στην περίπτωση που κατά τον α΄ έλεγχο διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση δεν πληροί τα κριτήρια για την απόκτηση του Σήματος Ποιότητας, δίδεται με επιστολή από τον ΕΟΤ χρονική προθεσμία προς την επιχείρηση προκειμένου να προβεί σε βελτιωτικές ενέργειες για την κάλυψη των κριτηρίων αυτών. Το συλλογικό όργανο επανελέγχει την επιχείρηση σε β΄ έλεγχο και αναλόγως του αποτελέσματος χορηγείται ή δεν χορηγείται το Σήμα Ποιότητας.
  • Σε περίπτωση απόρριψης κατά τον β΄ έλεγχο η επιχείρηση είναι δυνατόν να προσφύγει στο δευτεροβάθμιο όργανο ενστάσεων, το οποίο ελέγχει την αντικειμενικότητα και την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων κατά τον α΄ και β΄ έλεγχο.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων ελέγχονται οι υποψήφιες επιχειρήσεις για τη χορήγηση του Σήματος Ποιότητας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Υποχρεωτικά και
  • Βαθμολογούμενα.
Α. Υποχρεωτικά Κριτήρια

Τα Υποχρεωτικά κριτήρια είναι οι ελάχιστες υποχρεωτικές προϋποθέσεις για την χορήγηση του σήματος ποιότητας.

Τα κριτήρια αυτά είναι συνολικά δέκα τέσσερα (14). Τα υποχρεωτικά κριτήρια δεν βαθμολογούνται.

Η αξιολόγηση τους γίνεται με απάντηση ΝΑΙ/ΟΧΙ, όπου το ΝΑΙ σημαίνει ότι το εστιατόριο ικανοποιεί επαρκώς το εξεταζόμενο κριτήριο ενώ το ΟΧΙ σημαίνει ότι το εξεταζόμενο κριτήριο δεν ικανοποιείται.

Η μη συμμόρφωση του εστιατορίου έστω και με ένα από τα προαναφερόμενα Υποχρεωτικά κριτήρια δημιουργεί λόγο απόρριψης της Επιχείρησης.

Στον πίνακα που ακολουθεί δίδεται σύντομη περιγραφή για το κάθε κριτήριο:

Α/ΑΚριτήριοΤιμές
Κ.1Άψογη καθαριότητα υπαίθριων χώρων.
Εξετάζονται : Δάπεδα (πλάκες, τσιμέντο, χαλίκι), εξοπλισμός (φωτιστικά, πέργκολες, τέντες), οι χώροι στάθμευσης κλπ.
ΝαιΌχι
Κ.2Άψογη καθαριότητα χώρου παρασκευής και εξοπλισμού του.
Εξετάζονται : Πάγκοι, μαγειρικά σκεύη, υγειονομικές γωνιές, επιφάνειες κοπής, εργαλεία, σχάρες, φούρνοι, φριτέζες, πιατοθήκες, πιάτα, πατώματα, πλακάκια, οροφή, απορροφητήρες, υλικά συσκευασίας και αποθήκευσης, χώροι αποθήκευσης (ντουλάπια, συρτάρια) , αποθήκες κλπ.
ΝαιΌχι
Κ.3Άψογη καθαριότητα της σάλας
Εξετάζονται : Πάτωμα, τοίχοι, οροφή, έπιπλα, φωτιστικά.
ΝαιΌχι
Κ.4Άψογη καθαριότητα στους χώρους υγιεινής
Εξετάζονται : Καθαριότητα, συντήρηση επάρκεια υποδομών, εξοπλισμού και αναλωσίμων (Χαρτί, στεγνωτήρες, αποσμητικά, σαπούνι, απολυμαντικά).
ΝαιΌχι
Κ.5Οδηγοί ΕΦΕΤ, τήρηση προδιαγραφών ασφάλειας τροφίμων και εκπαίδευση προσωπικού στους όρους υγιεινής όπως περιγράφονται στους οδηγούς
Εξετάζονται : Βεβαίωση εκπαίδευσης σχετικά με τις προδιαγραφές ΕΦΕΤ του επιχειρηματία ή και του προσωπικού, τήρηση προδιαγραφών ασφαλείας τροφίμων.
ΝαιΌχι
Κ.6Τήρηση κανόνων υγιεινής από το προσωπικό
Εξετάζεται : Αν το προσωπικό τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
ΝαιΌχι
Κ.7Προσφορά αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιόλαδου
Εξετάζεται : Η χρήση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιόλαδου για τα μαγειρευτά (εφόσον η συνταγή και η παράδοση προβλέπει τη χρήση του) και παρθένου ελαιόλαδου για τις σαλάτες, νωπές ή βραστές, με σχετική μνεία στους τιμοκαταλόγους. Τα παραπάνω βεβαιώνονται μέσω ελέγχου των τιμολογίων για την ποιότητα και προέλευση του ελαιόλαδου.
ΝαιΌχι
Κ.8Προσφορά ελληνικής φέτας - τοπικού τυριού
Εξετάζεται : Η χρήση μόνο ελληνικής φέτας. Τύποι τυριού υποκατάστατων της φέτας αποκλείονται. Σε περίπτωση μη προσφοράς ελληνικής φέτας, θα πρέπει να προσφέρεται τουλάχιστον ένα τοπικό τυρί καλής ποιότητας Τα παραπάνω βεβαιώνονται μέσω ελέγχου τιμολογίων.
ΝαιΌχι
Κ.9Προσφορά ελληνικής πατάτας
Εξετάζεται : Η προσφορά Ελληνικής τηγανιτής πατάτας, με υποχρεωτική αναγραφή στους τιμοκαταλόγους «πατάτα κομμένη ροδέλες τηγανισμένη σε ελαιόλαδο» . Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται ρητά η προσφορά προτηγανισμένης πατάτας. Τα παραπάνω βεβαιώνονται μέσω ελέγχου τιμολογίων.
ΝαιΌχι
Κ.10Προσφορά ορεκτικού με κουβέρ
Εξετάζεται : Το κουβέρ πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά: ελιές, ή/και πάστα ελιάς, ή/και τοπικό ορεκτικό. Βούτυρο προσφέρεται εφόσον ζητηθεί.
ΝαιΌχι
Κ.11Προσφορά ελληνικής σαλάτας
Εξετάζεται : Προσφορά φρεσκοκομμένης ελληνικής σαλάτας με αρίστης ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο. Η ελληνική σαλάτα θα παρουσιάζεται με τη περιγραφή: «τομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές, ρίγανη, τυρί φέτα και ελαιόλαδο». Είναι δυνατόν να εμπλουτίζεται με χορταρικά εποχής ( π.χ. ρόκα, γλυστρίδα, καπαρόφυλλα).
ΝαιΌχι
Κ.12Προσφορά ελληνικού καφέ
Εξετάζεται : Παρασκευή σε φωτιά ή χόβολη και όχι στον ατμό. Συνιστάται το σερβίρισμα με τον παραδοσιακό τρόπο στο μπρίκι με αρτύματα.
ΝαιΌχι
Κ.13Ποιότητα εξοπλισμού
Εξετάζεται : Η Αρτιότητα , η ποιότητα και η συντήρηση του Εστιατορικού εξοπλισμού (Τραπέζια , καρέκλες, τραπεζομάντιλα, πιάτα, ποτήρια, κουτάλια μαχαίρια πιρούνια κλ.π). Ελέγχεται η ύπαρξη ευτελών υλικών. Αποκλείεται η χρησιμοποίηση πλαστικών τραπεζομάντιλων, πλαστικών πιάτων και ευτελών πλαστικών καθισμάτων.
ΝαιΌχι
Κ.14Αρτιότητα εγκαταστάσεων και εξοπλισμού
Εξετάζεται: Η ποιότητα, η επάρκεια και η συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της επιχείρησης.
ΝαιΌχι

Β. Βαθμολογούμενα Κριτήρια

Τα βαθμολογούμενα κριτήρια, τα οποία έχουν εξειδικευτεί και καθοριστεί από την ΠΟΕΣΕ είναι συνολικά δέκα (10).

Τα πρώτα εννιά (09) είναι:

Α/ΑΚριτήριοΤιμές
Κ.15Ποιότητα δομικών υλικών, υλικών διακόσμησης και επίπλωσης
Εξετάζεται: Η σωστή συντήρηση Ανοιγμάτων-κουφωμάτων (πόρτες παράθυρα, κουφώματα, διαχωριστικά), Δομικών στοιχείων (υλικά δαπέδου, τοίχων, οροφής) – επενδύσεις Επάρκεια Φωτισμού Διαχωρισμός χώρων (πχ εισόδου, WC, κουζίνας από κύριο χώρο) Τζάκι Μουσική.
ΑΒΓΔΕ
Κ.16Ποιότητα χώρου εστίασης (Άνεση αίθουσας)
Εξετάζεται: Άνεση χώρου πελατών Σωστή λειτουργία του συστήματος Θέρμανσης, ψύξης και εξαερισμού Εξαερισμός Καθαρότητα της ατμόσφαιρας Ύπαρξη βεστιαρίου Άνεση στην εξυπηρέτηση τραπεζιών Μετάβαση πελατών σε άλλους χώρους χωρίς ενόχληση.
ΑΒΓΔΕ
Κ.17Κατάλογος εδεσμάτων (Περιγραφές Εδεσμάτων)
Εξετάζονται : Η ύπαρξη ελληνικών παραδοσιακών πιάτων στον κατάλογο, η αναλυτική αναφορά των υλικών παρασκευής τους( όχι η συνταγή), η Πρωτοτυπία του καταλόγου, η ύπαρξη ξενόγλωσσου καταλόγου.
ΑΒΓΔΕ
Κ.18Κατάλογος κρασιών
Εξετάζονται : Η αναλυτική περιγραφή και η αναγραφή της προέλευσης των προσφερομένων κρασιών Η Ύπαρξη ξενόγλωσσου καταλόγου.
ΑΒΓΔΕ
Κ.19Προσφορά εδεσμάτων (μενού)
Εξετάζονται: Η επαρκής προσφορά ελληνικών παραδοσιακών πιάτων Η τεχνική της παρασκευής (θερμοκρασία– φαντασία - πρωτοτυπία πιάτων), η παρουσίαση και το σερβίρισμά τους.
ΑΒΓΔΕ
Κ.20Προσφορά εδεσμάτων (Πρόσθετη αξιολόγηση)
Πρόσθετη αξιολόγηση θα έχουν όσα κέντρα εστίασης χρησιμοποιούν συστηματικά ελληνικά τοπικά προϊόντα όπως : Εξετάζονται : Κρέατα, τυριά, λαχανικά, φρούτα, λάδι ,βούτυρο, λοιπές πρώτες ύλες.
ΑΒΓΔΕ
Κ.21Προσφορά καλού ψωμιού
Εξετάζεται : Η προσφορά φρέσκου καλού ψωμιού τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Η προσφορά τουλάχιστον μιας ποικιλίας «μαύρου» ψωμιού.
ΑΒΓΔΕ
Κ.22Προσφορά καλού ψωμιού (Πρόσθετη αξιολόγηση)
Πρόσθετη αξιολόγηση θα έχουν όσα κέντρα εστίασης παρασκευάζουν μόνα τους καλής ποιότητας ψωμί ή χειροποίητο φύλλο για ελληνικές παραδοσιακές πίτες.
ΑΒΓΔΕ
Κ.23Διάθεση τοπικών εμφιαλωμένων ή μη κρασιών καθώς και κρασιών από την υπόλοιπη Ελλάδα
Εξετάζονται α) Οι γνώσεις επιχειρηματία ή και του προσωπικού σχετικά με την ιδιαιτερότητα κάθε κρασιού την προέλευση του και την εσοδεία. β) Ο χώρος φύλαξης και σωστής συντήρησης των κρασιών.
ΑΒΓΔΕ

Τα  ανωτέρω  βαθμολογούμενα κριτήρια παίρνουν μια τιμή από το Α έως το Ε ανάλογα με τον παρακάτω πίνακα:

Α/ΑΚατηγορία
(Α, Β, Γ, Δ ή Ε)
ΒαθμόςΕπεξήγηση
ΑΠολύ καλό10Το εστιατόριο ικανοποιεί πλήρως τα σημεία ελέγχου του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι πολύ καλά.
ΒΚαλό7Το εστιατόριο ικανοποιεί μεγάλο ποσοστό από τα σημεία ελέγχου του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι καλά.
ΓΙκανοποιητικό5Το εστιατόριο ικανοποιεί πάνω από^ τα μισά σημεία ελέγχου του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι ικανοποιητικό.
ΔΜέτριο3Το εστιατόριο ικανοποιεί λιγότερα από τα μισά σημεία ελέγχου του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι μέτριο.
ΕΜη αποδεκτό/ανεπαρκές1Το εστιατόριο ικανοποιεί ελάχιστα από τα σημεία ελέγχου του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι μη αποδεκτό.

Κριτήριο Κ.24

Εκτός των ανωτέρω κριτηρίων, στα βαθμολογούμενα κριτήρια συμπεριλαμβάνεται και το κριτήριο Κ. 24, το οποίο έχει βαρύνουσα σημασία και λαμβάνεται υπ΄ όψιν για την βαθμολόγηση της συνολικής ποιότητας και γνησιότητας των προσφερόμενων προϊόντων Ελληνικής Κουζίνας.

Όπου στην περίπτωση του κριτηρίου Κ. 24 οι τιμές από το Α έως το Ζ αντιστοιχούν στον ακόλουθο πίνακα:

Α/ΑΚριτήριοΤιμές
Κ.24Συνολική ποιότητα και γνησιότητα των προσφερόμενων προϊόντων καθώς και των προσφερομένων υπηρεσιών
Εξετάζονται: Η συνολική ποιότητα και γνησιότητα των προσφερόμενων προϊόντων ελληνικής κουζίνας (τοπικά/ελληνικά προϊόντα, τοπικά/ελληνικά κρασιά) και των υπηρεσιών (ποιότητα, σέρβις, ταχύτητα, συμπεριφορά).
ΑΒΓΔΕΣΤΖ

Η βαθμολογία του κριτηρίου Κ. 24 παίρνει τιμές από το 1 έως το 100 ως ακολούθως:

Α/ΑΚατηγορίαΒαθμόςΕπεξήγηση
ΑΆριστο100Το εστιατόριο ικανοποιεί πλήρως τα σημεία ελέγχου του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι άριστο.
ΒΠολύ καλό50Το εστιατόριο ικανοποιεί πλήρως τα σημεία ελέγχου του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι πολύ καλό.
ΓΚαλό70Το εστιατόριο ικανοποιεί πλήρως τα σημεία ελέγχου του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι καλό.
ΔΙκανοποιητικό60Το εστιατόριο ικανοποιεί πλήρως τα σημεία ελέγχου, του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι ικανοποιητικό.
ΕΜέτριο40Το εστιατόριο ικανοποιεί πλήρως τα σημεία ελέγχου του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι μέτριο
Το εστιατόριο ικανοποιεί πλήρως τα σημεία ελέγχου του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι μέτριο.
ΣΤΚάτω του μετρίου20Το εστιατόριο ικανοποιεί πλήρως τα σημεία ελέγχου του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι κάτω του μετρίου.
ΖΜη αποδεκτό/ανεπαρκές1Το εστιατόριο ικανοποιεί πλήρως τα σημεία ελέγχου του κριτηρίου και το γενικό επίπεδο των σημείων που εξετάσθηκαν είναι μη αποδεκτό.

Η βαθμολογία των  αξιολογητών του συλλογικού οργάνου (ΕΟΤ-ΠΟΕΣΕ) θα είναι ομόφωνη.

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Πατήστε το παρακάτω Link για να μεταφερθείτε αυτόματα στην φόρμα Επικοινωνίας μαζί μας

error: Το υλικό της σελίδας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλούμε καλέστε στο 2103006929