Διαχείριση Αλλεργιογόνων
Τα Συστήματα που αφορούν την Διαχείριση Αλλεργιογόνων στα Τρόφιμα δεν μοριοδοτούνται στα Τουριστικά Καταλύματα.
Η Εταιρεία μας μπορεί να αναλάβει την Διαχείριση Αλλεργιογόνων στα Τρόφιμα της Παραγωγικής σας Διαδικασίας, με βάση το Ειδικό Λογισμικό μας Υπολογισμού, αν και εφόσον μας ανατεθεί.
Σύμφωνα με την καινούργια Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Ε.Ε 1169/2011 (άρθρα 9.1γ, 21, 36.3α, 44.1α, 44.2 και παράρτημα ΙΙ) και τις τροποποιήσεις της, οποιαδήποτε εταιρεία παράγει είτε προσυσκευασμένα (βιομηχανίες τροφίμων) είτε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα (αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια κτλ), οφείλει να ενημερώνει τον τελικό καταναλωτή για το σύνολο των αλλεργιογόνων που υπάρχουν στο τελικό προϊόν όσο και για τα πιθανά αλλεργιογόνα που δύναται να περιέχονται.
Η Εταιρεία μας φροντίζει να σας κατασκευάσει ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ την ορθή αναγραφή των κύριων και των πιθανών αλλεργιογόνων στην λίστα συστατικών για το κάθε προϊόν σας, σύμφωνα με την παραπάνω Νομοθεσία.
Βασικές κατηγορίες Αλλεργιογόνων
- Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, δηλαδή: σίτος, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη κ.λ.π, και προϊόντα με βάση αυτά
- Καρκινοειδή και προϊόντα με βάση τα καρκινοειδή
- Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά
- Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια (πλην κάποιων εξαιρέσεων)
- Αραχίδες (αράπικα φυστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες
- Σόγια και προϊόντα με βάση την σόγια (πλην κάποιων εξαιρέσεων)
- Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα, συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης (πλήν κάποιων εξαιρέσεων)
- Καρποί με κέλυφος (φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια) και προϊόντα με βάση αυτά (πλην κάποιων εξαιρέσεων)
- Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο
- Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι
- Σουσάμι και προϊόντα με βάση το σουσάμι
- Διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεκτρώσεις άνω των 10 mg/Kg ή 10 mg/lit εκφρασμένα ως SO2
- Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο
- Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια
Παράδειγμα 1. Αναγραφή Δημητριακών που περιέχουν γλουτένη στην λίστα των συστατικών
Κανόνας ορθής επισήμανσης (αλλεργιογόνα): Επισημαίνεται με έντονα γράμματα (ή υπογραμμισμένα ή κεφαλαία) το είδος του δημητριακού είτε μόνο του είτε ως σύνθετη λέξη. Αν η λέξη δεν προσδιορίζει από ποιο δημητριακό προέρχεται (π.χ. πλιγούρι ή κους κους) τότε πρέπει να επισημανθεί μέσα σε παρένθεση το αντίστοιχο δημητριακό.
Αλεύρι σίτου, Σιτέλευρο, Κους κους (σίτος). Σιμιγδάλι (σίτου).
Η γλουτένη μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως συστατικό στην βύνη κριθαριού, στο ζωμό κοτόπουλου, στο ξίδι βύνης, σε ορισμένα ντρέσσιγκ για σαλάτες, σε μπιφτέκια λαχανικών (εφόσον δεν υπάρχει σήμανση «χωρίς γλουτένη») και στην σάλτσα σόγιας.
Η γλουτένη μπορεί ακόμη να κρύβεται σε πολλά κοινά καρυκεύματα και μείγματα μπαχαρικών.
Παράδειγμα Νο2. Αναγραφή Γάλακτος ή Λακτόζης στην λίστα των συστατικών
Κανόνας Ορθής Επισήμανσης (αλλεργιογόνα): Όλα τα παράγωγα του γάλακτος (π.χ. τυρί, βούτυρο, κρέμα, ζυμωμένο γάλα), δεν χρειάζεται να έχουν λίστα συστατικών αφού σίγουρα μέσω της παραγωγικής τους διαδικασίας θα έχουν γαλακτικό οξύ, ένζυμα τροφίμων, μικροβιολογικές καλλιέργειες και αλάτι (για το τυρί).
Σύμφωνα με την Νομοθεσία ΕΚ 1308/2013, τα παραπάνω παράγωγα γίνονται μόνο από γάλα θηλαστικών, γι’ αυτόν τον λόγο, δεν απαιτείται η λέξη «γάλα» σε παρένθεση, δίπλα από τα παράγωγα: τυρί, βούτυρο, κρέμα και γιαούρτι. Χρειάζεται μόνο να επισημαίνονται.
Κατά την περίπτωση όμως που ένα παράγωγο γάλακτος χρησιμοποιείται ως συστατικό και δεν είναι τόσο γνωστό (π.χ. fromage frais, μασκαρπόνε, Cantal, Quark, φορμαέλα) ή προϊόντα που διατίθενται με όνομα που δεν αναφέρεται σε γάλα, τότε πρέπει να μπαίνει η λέξη «γάλα» σε παρένθεση δίπλα από το άγνωστο παράγωγο γάλακτος.
Συστατικά που παράγονται από το γάλα, όπως η λακτόζη, ο ορός γάλακτος και η καζεϊνη, πρέπει να κάνουν σαφή αναφορά στο «γάλα».
Τυρί, Βούτυρο, Κρέμα γάλακτος, Γιαούρτι, λακτόζη (Γάλα), Ορός γάλακτος, Καζεΐνη (Γάλα), Βούτυρο γάλακτος, Φέτα, Γραβιέρα, Φορμαέλα (Γάλα), Σκόνη Γάλακτος.
Προσοχή! Το βούτυρο κακάο είναι ένα χρωµατισµένο, κρεµώδες, φυτικό λίπος. Αποτελεί παραπροϊόν του κακάο και δεν βγαίνει από το γάλα!
Παράδειγμα Νο3. Αναγραφή Αυγού στην λίστα των συστατικών
Κανόνας Ορθής Επισήμανσης (αλλεργιογόνα): Επισημαίνεται η λέξη αυγό. Αν η λέξη δεν προσδιορίζει ότι προέρχεται από αυγό (π.χ. αλμπουμίνη) τότε πρέπει να επισημανθεί μέσα σε παρένθεση η λέξη «αυγό». Περιλαμβάνονται όλα τα αυγά από πτηνά (π.χ. κότες, πάπιες, ορτύκια, χήνες κτλ).
Αυγά, Ασπράδι (αυγό), Αλμουμίνη (αυγό), Αυγό σε σκόνη, Λεκιθίνη αυγού, Παστεριωμένο αυγό.
Παράδειγμα Νο4. Αναγραφή Καρπών με κέλυφος στην λίστα των συστατικών
Κανόνας Ορθής Επισήμανσης (αλλεργιογόνα): Επισημαίνεται το είδος των καρπών. Αν η λέξη δεν προσδιορίζει από ποιο καρπό προέρχεται (π.χ. μάρτζιπαν) τότε πρέπει να επισημανθεί μέσα σε παρένθεση ο αντίστοιχος καρπός.
Αμύγδαλα, Φουντούκια, Καρύδια, Καρύδια κάσιους, Καρύδια πεκάν, Καρύδια Βραζιλίας, Φυστίκια, Καρύδια μακαντάμια ή Καρύδια Κουίνσλαντ, Πραλίνα φουντουκιού, Μάρτζιπαν (αμύγδαλα), Φουντουκόπαστα, Αμυγδαλέλαιο, Φυστικοβούτυρο, Φουντουκόπιτα.
Προσοχή: τα κάστανα, το κουκουνάρι και η καρύδα δεν ανήκουν στα αλλεργιογόνα!